Monday, 17 October 2016

HARI KERJAYA DI KOLEJ MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN

SESI 2016/2017


Assalammualaikum w.b.t,hari ni nak share sikit tentang hari kerjaya yg berlangsung di KMNS pada hari Jumaat and Sabtu iaitu pada 14 Oct - 16 Oct 2016...


ALMAKLUM..,pelajar kmns ni dh sampai masanya untuk fikir dan pilih mana yang hendak dituju..as for me saya hendak memilih bidang pergigian,,tetapi peluang untuk dipilih itu adalah sangat tipis..mengikut apa yang saya dapat daripada talk yang telah disampaikan oleh agen UPU,hanya 100 tempat sahaja yang dipilh untuk bidang pergigian manakala 50-80 tempat sahaja untuk yang dipilih dalam medic..

Kami juga diberitahu bagaiman cara daftar yang betul supaya semasa daftar itu kita telah sah mendaftar dan mudah untuk dihubungi..seperti apa yang disampaikan oleh agen tersebut beliau mendapati kebanyakkan pelajar terutama pelajar matrikulasi tidak mendapat panggilan dari universiti yang mereka mohon,salah satu sebabnya adalah mereka mendaftar tanpa menganalisa dan memahami syarat2 yang telah ditetapkan..Antara syarat2 nya adalah membuat atau mencari dahulu maklumat yang penting dengan bidang yang kita nak amik..sbb daftar secara atas talian ni bukan kerja manusia sepenuhnya adalah kerja mesin..soo..sblum pilih universiti n bidang yang kita nak amik tu,first kena baca dulu syarat2 bidang yang perlu dipenuhi dekat e-panduan upu. salah satu sebabnya adalah kita dipilih mengikut pointer yang kita dapat semasa HABIS sem 2. So..markah or pointer kita ni secara automatic akan diproses melalui atas talian and dipadankan dengan universiti n kos yg kita pilih.. kalau pointer yang kita peroleh tu x mengikut syarat yangf ditetapkan oleh universiti tersebut secara automatik nama kita akan ditolak..n satu lagi kalau nk pilih kos,jgn pilih kos yang sama tp dlm universiti yang berlainan,sebab kebarangkalian untuk dapat kos tu adalah sangat tipis..dekat malaysia banyak kos yang kita x tahu,so kalau ada masa terluang tu cer try google kos yang rmi x tahu tapi amat dprlukan pd masa akan datang..in shaa Allah,,ouh jap sblum masuk perenggan akhir ni,,nak bagi tahu masa daftar nnti kita ada 12 pilihan uni mana yang kita nk masuk,soo..nk bgtau strategi ni..bacalaaaaaaa......ok pilihan pertama - kedua adalah program pendidikan..n seterusnya baru pilih uni yang ada medic o anything..jgn amik yang ngarut2 ye..jap aduh terabur pulak sori la..and satru lgi kebanyakkn uni yg ada program medic ni ada temuduga..rasanya bkn medic je,ckgu saya kata untuk nk smbung program sains computer pn ada temuduga..sape yg minat IT tu kene btul2 ada skill sbb ckgu saya ckp masa temuduga nnti dia mnta kita buat video..soo buat la dgn kreatif..FIGHTINGGGGG!!

Pastukan,agen tu bagitau yang untuk mengambil bidang perakaunan di matrikulasi terutamanya,mereka peru mendapat pointer yang tinggi,,sbb mereka tiada program dua tahun di matrik..soo dorang juga kena bersaing la untuk dapat tempat di uni2 yg terkenal seperti USM,UPM n byk lagi..mcm di UKM bagi yang hendak mengambil medic syarat2 nya yang paling penting adalah pointer or GPA sekurang-kurangnya 3.8..soo akaun o sains juga haruslah bersama sama2 brsungguh sungguh dalam mencpai kejayaan di matrik ni..huhu..

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal Hari kerjaya KMNS 2016/2017 ni pergi la kat portal KMNS..kalau masih lagi x faham apa yang saya sampaikan ni x pelah,,satu je cara yang nk bg kamu faham..langkah pertama skali JGN LUPA BACA E-PANDUAN DAHULU DI PORTAL UPU tu SEBELUM MENDAFTAR..main point ok..ouh sbelum terlupa..nk share la tarikh2 penting upu ni..berikut:


TARIKH BELI NO UNIK ID: 18 JAN - 04 APR 2017(ni btul2 confident eh)
KEPUTUSAN SEMAKAN UPU: PADA BULAN OGOS(ni x tahu lg tarikhnya bile..herher)

Monday, 26 September 2016

DETIK PERTEMUAN DI KMNS

Assalammualaikum..

   This is my first time tulis blog..let me introduce myself first,nama kite Nur Atikah binti Abdul Jalil. Boleh la panggil kite Atikah,tiktik,ika o Atikah J..hehe..sbnrnya Atikah J ni dberi oleh rakan2 matrik kite..terasa mcm Harris J pon ada gak..hurm cerita pasal rakan-rakan matrik ni..tringin pulok nk share pasal khidupan kite di matrik. ok jom start..

 Sblum masuk matrik...

   Slps dpt je result spm..tggu la pggiln dr mana2 institusi pengajian yg dmohon..kite cuma mohon matrik dgn ipta je..matrik pilih Negeri Sembilan,Selangor dgn Melaka..first choice of course lerr Selangor sbb baru n one more important thing is Selangor adalah tmpat tggl kite...hehe.. (aduh x biasa ler nk cter2 ni)..

spnjg menunggu panggilan mana2..kite x koje pon. Kte jd babysitter je pastu kje sambilan kat skolah skjp je slama 2-3 bulan cm tula..ehh bukan krja ckgu tusyen tau,bkn pkbun jugak..just jd pnjual kat kiosk sekoalh je..sirius bosan kalau x da krja spnjg hbs skolah ni..

Lps beberapa bulan brlalu,,result kemasukan matrik dh kuar..ape lg popek-popek mak kite suruh bukak cepat tgk dpt ke x matrik ..bukak je jengjengjeng..Alhamdulillah dapat..sblum ni mmg nk sgt masuk matrik,Matrikulasi Negeri Sembilan bhaii..gmbira la jugak walaupun x dpt selangor...sblm ni dh 2 keturunan masuk KMNS..trmasuk kita dh 3 keturunan le..aduh byk lg sbnrnya nk cter pasl sblum masuk KMNS ni..hurm ape kata kte skip dulu..igtkan kite ya..